2010. 05. 10. 18:12 - uttam

Először is leszögezném, hogy nem vagyok kávéfüggő. Teljesen jól elvagyok, napokig, sőt hetekig kávé nélkül. De az ízét, és annál is inkább a reggeli ceremóniát szeretem. Ahogy felébredt bennem a honvágy, rájöttem, hogy itt a kávé sem ugyanolyan...

Miután végre sikerült lakást találnom, első utam a boltba vezetett. Mindent be akartam szerezni, amit a többhetes költözés alatt nem tudtam. Így például kávét is. Otthon már átszoktunk a gyengébb, német (amerikai?) stílusú kávéra, amit filterrel főzünk le. A konhyámban viszont csak hagyományos rotyogóst találtam. Így hát választhattam: vagy azt öntöm vel még vízzel, vagy eleve instantot veszek.

Az utóbbi mellett döntöttem. Egy olcsóbb spanyol márkát néztem ki magamnak. Az első kísérletezéseim után hamar beláttam, hogy van, amin nem érdemes spórolni. A Nes bevált. ég mindig nem olyan, mint a frissen főzött. De legalább nincs savanyú mellékíze.

Az egyetemen kis pohárban adják a tejeskávét. Café con leche, 80 cent. A jegyet az automatában kell váltani. Van még cortado, amit soha nem kóstoltam, de olyan lehet, mint a mi eszpresszónk. Vagy doble, ami a duplája lehet. A melegebb idő beköszöntével sokan jeget kérnek a kávéhoz. És itt a lényeg...

Eszméletlenül hiányzik az otthoni jegeskávé!!! A habosbabos, a csudijó. Minden adott hozzá, a terasz, a kávé, a fagyi... De mégsem lehet sehol kapni. Café con hielo (kávé jéggel), ez áll hozzá legközelebb. Ilyenkor kihoznak egy eszpresszót, és hozzá egy külön pohában jeget. Neked kell ráönteni. Ha még tejet is kérsz hozzá, már furán néznek. Fagyival, tejszínhabbal nem is mertem próbálkozni. (Egyébként a kávétejszín vagy a tejszínhab sem divat - jó kis haboskávét eddig egyedül a Hagyományos Spanyol Starbucksban láttam, azon kevés helyek egyike, ahol eleve angolul szólnak hozzád.) Ez egy konzervatív ország, főleg az ízek tekintetében.

Azt hiszem, felfedeztem egy újabb okot, amiért jó lesz kicsit hazamenni. :)

A reggeli ébredező kortyolgatás is része a mindennapoknak, de közkedveltebb a nagyobb étlezések utáni kávézás. Legyen az ebéd vagy vacsora, utána muszáj leöblíteni egy kis feketével vagy gyógynövény-likőrrel. Kinek mi. Többnyire mindkettő.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsszonyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr171990505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsinci 2010.05.10. 20:53:35

hihi, nagyobb étkezés után kávézni, ergó meghülyiteni a szervezted: alászáll a vér a gyomorba emészteni, ráküldessz egy kávét, tulképpen parancsot adva a vérnek, hogy húzzon vissza a fejedbe... :) Én pár hete fedeztem fel a közeli MOM-ban a "legtöbb mi adható" márkának a boltját, és túl azon, hogy nagyon jó időszakos termékeik vannak, a ruhától a táskán át, egész jó minőségben, kedvező áron, olyna isteni cafe machiato nougat-ban volt ma részem, hogy elmondani nem lehet, de tán jobb is nem hergelni vele szegény barátnőm szegény izlelőbimbóit :)

uttam 2010.05.12. 02:35:21

Na majd... (annyira kijöttem az otthoniból, hogy fogalmam sincs, melyik áruházról beszélsz. de Szegeden majd megmutatod :P)
Rádió Mi

Ego

MOB-time'10! Szögedi lokálpatriótából négylaki lettem: Madrid, Oslo, Berlin - meg ahová épp a szívem húz...

Képek

Nincs megjeleníthető elem

Legutóbbi hozzászólások

RSS

süti beállítások módosítása